Mirela Tanc – “Linia dintre un profesor bun și unul excepțional este determinată de ceea ce suntem dispuși să facem”
Mirela Tanc, profesoara de limba română din Oradea, premiată de Microsoft:
“Linia dintre un profesor bun și unul excepțional este determinată de ceea ce suntem dispuși să facem”
Un interviu despre puterea tehnologiei în procesul de predare, folosită într-un mod creativ pentru apropierea de elevii conectați tot mai mult la ce înseamnă virtualul. E un exemplu că profesorii nu se dau niciodată bătuți, atâta timp cât înțeleg despre ei că a merge la catedră nu e un simplu act pentru o simplă meserie; e un mod de a schimba lumea pentru bine, pentru frumos, în slujba copiilor.
În fața unor generații de elevi atrași de tehnologie și cu un acces mare la informații, aplecați totodată spre rapiditatea modului în care se mișcă lucrurile în jurul lor, cum își poate face loc profesorul de limba română, astfel încât să fie ascultat până la capăt?
Cred că ajung la sufletul elevilor mei ascultându-i, cerându-le feedback constant, observând ce le place și adaptându-mi programa la aceste tendințe. Sunt conștientă că elevilor din ziua de astăzi li se par plictisitoare 50 de minute de prelegeri în condițiile în care ei nu au răbdare să vizualizeze un clip video de câteva minute.
Ați fost premiată de Microsoft pentru curajul de a alege metode noi de predare și de comunicare în timpul orelor de curs cu elevii. Ce metode folosiți în predare și cum ați ajuns să vă arătați disponibilitatea de a încerca din toate, deși sistemul de educație nu v-a ajutat întotdeauna?
Crezul meu este: ”Nu vă mândriţi cu predarea unui număr mare de cunoştinţe. Stârniţi curiozitatea. Mulţumiţi-vă să deschideţi minţile, nu le supraîncărcaţi. Puneţi în ele scânteia”. (Anatole France)
Folosesc jocul și proiectele ca metodă de predare și găsesc căi ingenioase de a le integra în programa școlară.
Vă dau doar câteva exemple : Le-am cerut elevilor pasionați de jocul Minecraft (spre surprinderea mea, aproape toți…) să creeze în Minecraft secvențele preferate dintr-o anumită carte. Ce a urmat m-a uimit atât pe mine cât și pe oficialii Microsoft. Am reușit la o materie care, aparent, nu are nimic de-a face cu tehnologia, să îi conving să citească, deoarece pentru a crea secvența, trebuia să se pregătească. Ori asta însemna SĂ CITEASCĂ… ceea ce nu reușeam nicicum.
În cadrul proiectului The Safe Spaces, elevii au identificat unele probleme cu care ne confruntăm zi de zi la școală. Le-am cerut elevilor să găsească soluții la problemele identificate. Le-au găsit și le-au creat… sub forma unor tratamente: “Praf de înălbit limbajul”, „Soluție pentru împăcări”, „Rețetă pentru prietenie”, „Pastile pentru coborârea tonului”, „Spray de gură contra înjurăturilor”, „Unguent contra comentariilor”, „Praf împotriva bătăilor”, „Calmante pentru cei prea energizați”, „Energizant pentru leneși”, „Tablete cu vorbe dulci”, „Soluție rapidă contra bârfei” (o combate definitiv).
Alt exemplu pe care elevii mei îl vor ține minte toată viața lor este activitatea în care am învățat să creăm personaje literare cu sprijinul unei scriitoare din America.
O altă activitate minunată a fost întâlnirea cu scriitoarea Tricia Brown din Alaska.
După ce doamna ne-a prezentat ultima ei carte în care am identificat unele similitudini cu basmul pe care tocmai l-am studiat la școală, am valorificat activitatea la maxim; am identificat asemănări și deosebiri între basmul inuit și basmele românești. În felul acesta, elevii fixează mai bine cunoștințele de la clasă. Cred că jocul este oportun tuturor claselor, doar să știm să îl adaptăm necesităților de vârstă. Metoda o folosesc cât de des pot, dar și în măsură în care timpul îmi permite, pentru că materia pe care o predau este una dintre disciplinele pentru examen. Elevii mei sunt foarte încântați, ar vrea să ”ne jucăm” zilnic.
La ce provocări vă supun elevii? Care a fost cea mai dificilă întrebare sau provocare lansată de un elev?
Cea mai mare provocare este să îi pregătesc atât pentru examenele naționale cât, mai ales, pentru viată, să facă față realităților secolului XXI. O altă provocare zilnică este să mă conectez emoțional cu ei.
Credeți că apropierea de tehnologie îi îndepărtează pe elevi de comunicarea convențională: față în față? Există o formă de desensibilizare a elevilor în fața artelor, a simbolisticii, a miturilor, întâlnite chiar și în operele literare, ca efect al digitalizării?
Da și nu. Rolul nostru, al dascălilor, este acela de a le arăta calea cea bună. Ca orice lucru folosit în exces, și tehnologia folosită abuziv e dăunătoare.
Cum pot fi încurajați elevii să meargă spre bine și spre frumos?
La materia pe care o predau lucrez cu sufletul elevilor. Identificăm împreună mesajul transmis de un text literar și îl corelăm cu VALORILE pe care insist să le transmit elevilor, prin activități care promovează binele și frumosul.
Cum ar trebui să perceapă cadrele didactice modernizarea sistemului de învățământ? Ce înseamnă pentru d-voastră acest lucru?
Nu e un secret că tinerii de azi sunt nativi digital. Dacă vrem să reușim să îi învățăm ceva, TREBUIE să ne updatăm, să ne schimbăm concepțiile tradiționale despre tehnologie, să nu vedem doar ce e rău, să sincronizăm educația cu nevoile secolului XXI. Singura cale de supraviețuire este adaptarea continuă și nu negarea realității. Cred că avem datoria, dacă nu chiar obligația, de a integra tehnologia în mod natural în experiența pe care le-o oferim copiilor la școală. Dacă o vom exila la porțile ei, vom avea surpriza să rămânem noi singuri… predicând în deșert.
Cum caracterizați sistemul de educație din România. Ce trebuie schimbat? Ce ați adus d-voastră diferit prin propria amprentă?
E cel mai ușor să ne plângem: de autoritatea și statutul pierdute, de relația dificilă cu părinții, de programa încărcată, de lipsa resurselor educaționale de calitate, de birocrație și de numărul mare de hârtii pe care trebuie să le scriem în triplu exemplar, de burnout – sindromul epuizării profesionale fizice și psihice, de câte și mai câte. E greu, însă, să acționezi. Eu sunt doar un simplu profesor și îmi doresc să construiesc relații cu elevii mei, să îi înțeleg, să îi motivez pentru a reuși în viață. În plus, cred în puterea exemplului personal.
Dacă ar fi să sfătuiți un coleg debutant sau un absolvent care ar vrea să vină la catedră, ce i-ați spune?
Mă consider una dintre cele mai norocoase persoane de pe planetă pentru că lucrez zilnic cu persoane amuzante, energice și foarte creative. Ce pot să îmi doresc mai mult? Dacă cei care își doresc să intre în învățământ gândesc la fel, sunt bineveniți. Îi sfătuiesc să se informeze, să învețe, să participe la activități on-line. Dacă cineva vrea, poate! Doar să vrea cu adevărat.
Se pot implica în proiecte precum: „ACCED – Copilul de azi, creatorul de maine”, un proiect inițiat de către compania ieșeană Quartz Matrix prin care ne propunem – eu ca profesor fondator- să sprijinim instituțiile de învățământ preuniversitar în demersul lor de a pregăti copiii și elevii de azi pentru provocările viitorului, punând în prim- plan dascălii, căci ei sunt constructorii societății de mâine. Fiind conștienți de importanța dezvoltării abilităților digitale ale elevilor și profesorilor, ne-am propus să asigurăm premisele conectării educației și a proceselor de învățare din școală cu realitățile sociale, economice și culturale ale lumii contemporane. Împreună cu parteneri și susținuți de oameni și companii vizionare – Cisco, Mozaik Education, Dell, Festo, Epson, Microsoft, Prestigio – am adus în fața cadrelor didactice tehnologie și software pentru educație, iar reacțiile acestora au fost mai mult decât pozitive. De la lansarea proiectului și până în prezent, am instruit 60 de cadre didactice din județul Bihor în utilizarea tehnologiilor pentru educație: Laboratorul de limbi străine ProLang, software-ul educațional mozaBook, tabla interactivă, display-ul interactiv sunt doar o parte dintre subiectele abordate.
Tehnologia face procesul de învățare interactiv și creativ, ne readuce pofta de predare și nu ne lasă să ne plafonăm și totodată, ușurează procesul de predare, facilitând accesul la o mulțime de materiale educaționale.Tehnologia este un accelerator, un catalizator al pedagogiei dar puterea schimbării se află în educatori. Ea ne ajută să creăm poduri educaționale globale, învățând unii de la alții. Experiențele emoționale create prin intermediul tehnologiei inspiră acțiune. De noi, de profesori, depinde ce moștenire le lăsăm elevilor noștri pentru ca ei, la rândul lor, să devină agenţi de schimbare. Linia dintre un profesor bun și unul excepțional este determinată de ceea ce suntem dispuși să facem. Adică sa faci orice este nevoie pentru reușita elevilor tăi.
Care mai e rolul cadrului didactic, în ziua de astăzi?
Astăzi, rolul nostru nu mai este DOAR acela de a transmite cunoștințe ci de a selecta și structura informația relevantă, de a-i antrena pe elevi să se descurce în pletora de informații existente; de a-i ajuta să-și mențină motivația la un nivel ridicat; de a găsi modalități prin care să facem programa mai rezonantă, personalizată și semnificativă pentru fiecare elev; de a le dezvolta simțul critic și de a le insufla un set de VALORI.
Ce așteptări aveți din partea sindicatelor din educație?
Să ne reprezinte în continuare cu dedicare.
Pe scurt, ce găsim în CV-ul d-voastră?
Am participat la evenimente educaționale de excepție: Summitul Educațional E2 din Singapore unde am fost premiată de vicepreședintele Microsoft Education, Anthony Salcito, și la Global Education and Skills Forum în Dubai unde am prezentat munca elevilor mei în fața fostului vicepreședinte SUA Al Gore, actualmente activist în cadrul mișcării Climate Reality. Acesta m-a invitat să fac parte din mișcarea inițiată de el. Am vizitat școli din sistemul de educație GEMS, grație minunatei activiste pentru protecția mediului
Reprezint România la Global Education and Skills Forum și anul acesta unde voi afla ultimele noutăți din educația, voi învață de la cei mai buni: Bil Gates, Malala, etc. Voi prezenta munca elevilor mei in fața comunității educaționale internaționale.Mirela Tanc-profesor Școala Gimnazială ”Oltea Doamna” Oradea, România
Global Advisory board member Foremost Foundation First Runner Up Pattern Recognition-E2 Singapore 2018 Winner the Global e-innovation Award 2017 Profesor fondator ACCED TEDx Speaker Let’s Do It Ambassador Microsoft Innovative Educator Expert Skype Master Teacher MIE Trainer Member of Harvard Learning Community Global Ambassador Teach SDGs Out of Eden Learn-Harvard-Educator MSFTEduChat Host Empatico Participate Fellow United Nations Delegate for UN Data Forum Dubai 2018 Building Education 2018 Speaker