Pedagog de scoala noua

Profesorul Stan Stoica: “Numărul profesorilor dedicați, care modelează destine cu dragoste și pricepere, este mult mai mare decât pare privind seara la televizor”

„Profesorul își păstrează prestigiul social în ciuda faptului că nu este sprijinit pentru asta de stat sau de mass-media, care deseori scoate în evidență aspecte care pun într-o lumină negativă profesorii. Se mizează pe știrile șocante care atrag rating și nu sunt mediatizate îndeajuns lucrurile foarte bune care se întâmplă în școala românească și care pot inspira. Numărul profesorilor dedicați, care modelează destine cu dragoste și pricepere, este mult mai mare decât pare privind seara la televizor. Poate ar trebui mediatizate mai mult figurile acelor profesori-model, care-și dedică viața elevilor săi”, spune Stan Stoica, profesor și director al Școlii gimnaziale nr. 2 Jilava în cadrul unui interviu acordat FSLI, în care povestește și despre mesajele lăsate generațiilor viitoare de elevi, în Capsula timpului.

Iulia Corlade: Încerc, şi vreau să cred că şi reuşesc, să îi fac pe elevi să nu uite de unde vin şi să preţuiască tot ceea ce au moştenit

A fost aleasă în 2018, la nivelul județului Bacău, ca fiind profesoara care păstrează tradițiile românești și îi învață pe elevi cum să nu se îndepărteze de portul popular, muzica tradițional românească sau de olărit și pictură. Iulia Corlade, din cadrul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacău, povestește, în cadrul unui interviu, cum a reușit să insufle elevilor dragostea pentru tradițiile și obiceiurile românești, în ciuda provocărilor și mai ales a “ispitelor” tehnologice din lumea modernă.

Mirela Tanc, profesoara de limba română din Oradea, premiată de Microsoft:

“Linia dintre un profesor bun și unul excepțional este determinată de ceea ce suntem dispuși să facem”

Un interviu despre puterea tehnologiei în procesul de predare, folosită într-un mod creativ pentru apropierea de elevii conectați tot mai mult la ce înseamnă virtualul. E un exemplu că profesorii nu se dau niciodată bătuți, atâta timp cât înțeleg despre ei că a merge la catedră nu e un simplu act pentru o simplă meserie; e un mod de a schimba lumea pentru bine, pentru frumos, în slujba copiilor… 

…vezi pagina

PENTRU O CULTURĂ ȘCOLARĂ A CREAȚIEI

Sinectica: provocări și câștiguri 

 Valeriu Sofronie

Profesor de ştiinţe socio-umane la Colegiul Naţional „Gh. Şincai”, Bucureşti 

…vezi pagina