SA OFERIM O EDUCATIE DE CALITATE COPIILOR, INCEPAND DE LA GRADINITA!

OBIECTIV: SA OFERIM O EDUCATIE DE CALITATE COPIILOR, INCEPAND DE LA GRADINITA!

 

FSLI a fost reprezentata de dna Cornelia Popa Stavri, Secretar General la Conferinta la nivel inalt intitulata: „Modelul nordic in educatia timpurie si ingrijirea copiilor”, a fost organizata la Oslo intre 25 – 27.03.2019, de Ministerul Educatiei din Norvegia, sindícatele din educatie din aceasta tara, cu sprijinul Consiliului Nordic al Ministrilor (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca). Participantii au fost politicieni, factori de decizie la nivel european si international, profesori si reprezentanti ai sindicatelor acestora din 47 de tari.

 

Jan Tore Sanner, ministrul educatiei din Norvegia, a salutat participantii si a subliniat ca in tarile nordice gradinitele contribuie la succesul mai multor domenii de politica sociala, de exemplu in ceea ce priveste incluziunea, integrarea si invatarea limbilor straine. „Copiii ar trebui sa fie participanti si nu observatori ai vietii lor si trebuie sa li se acorde radacini si aripi. Pentru a obtine ETC de inalta calitate, cercetarea si dezvoltarea profesionala continua a cadrelor didactice din acest segment educational trebuie sa fie permanente.”

 

„Participarea si experienta copiilor contribuie la traditia pedagogica nordica, care este aliniata in jurul principiilor educatiei holistice, in apararea copilariei si a dreptului de a se juca”, a declarat Steffen Handal, presedintele Uniunii Sindicatelor din Educatie din Norvegia. El a subliniat ca educatia, cultura, valorile si societatea se leaga strâns si calitatea educatiei se bazeaza pe creativitate si dezvoltare constanta. ETC nu are rolul de a pregati copiii ca la scoala, iar jocul este o conditie prealabila a libertatii de exprimare pentru acestia.

 

„ETC gratuita si de calitate este un prim pas esential al educatiei”, a declarat David Edwards, Secretar General al Internationalei Educatiei in discursul sau. El a subliniat ca: „ETC este responsabilitatea statului si ar trebui sa fie accesibila tuturor copiilor, dar inca 170 de milioane de copii din intreaga lume sunt lipsiti de educatie, iar copiii familiilor sarace sunt inca exclusi din ETC. Profesorii calificati si personalul de sprijin pentru educatie din segmentul ETC au nevoie de sprijin si de invatare remediala”. El a reamintit ca documentul de politica al ETUCE privind educatia timpurie a copiilor (2012) defineste gradul de masterat ca un nivel minim de educatie pentru profesorii ETC, o solicitare care are ca obiectiv sa ridice nivelul de calificare al acestora la acelasi nivel ca si profesorii din invatamântul primar si secundar.

 

Susan Flocken, directorul ETUCE, a participat la o dezbatere in plen, impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Lararforbundet – Uniunea Profesionala a Profesorilor din Suedia. Acesta a subliniat faptul ca lipsa profesorilor, inegalitatea intre femei si barbati pe segmentul ETC, cadrele didactice cu o calificare redusa in ETC si cresterea privatizarii in acest sector reprezinta cele mai mari provocari din Europa. Conditiile de munca decente, salariul echitabil si echilibrul la locul de munca sunt factorii care contribuie la calitatea ETC. Autonomia profesionala a profesorilor reflecta nevoile copiilor, dar multe presiuni externe, preponderent politice, asupra profesorilor incearca sa schimbe acest lucru. De asemenea, a reamintit ca se inregistreaza o crestere alarmanata a privatizarii in acest sector si ca investitiile publice in educatie ar trebui sa fie durabile, deoarece educatia este un bun public si un drept uman. Calificarile profesorilor ETC la nivel de masterat si dezvoltarea profesionala continua sunt cerinte esentiale ale sindicatelor din educatie din Europa. Ea a adaugat ca profesorii ETC ar trebui sa fie mai bine apreciati si ar trebui sa devina o prioritate in initiativa Comisiei Europene pentru viitor, intitulata: Spatiul European al Educatiei 2025.

 

Mai multe informatii despre aceasta conferinta: https://ececthenordicway.no/program/conference-program/